top of page
IMG_7847-2.jpg

Zie de wereld als lopend buffet.
Schep op wat energie geeft

Gezonde levensgenieter

Soms moet je gewoon terug naar de basis. Even bedenken wie je ook alweer bent en wat je eigenlijk wil. Persoonlijk vind ik dat het best wel oké loopt in mijn leven. Op een man die vaak opruimt (waarna ik opnieuw mag zoeken welke bestemming mijn spullen hebben gekregen), mensen die soms veeleisend zijn, de huishoudelijke klussen en mijn eigen soms wat chaotische hoofd na dan. In die zin mag het best allemaal wat eenvoudiger. Daarom heb ik voor mezelf besloten om ook in de keuken terug te gaan naar die basis. Het leven begint nu eenmaal met gezellig samen lekker eten toch?

Tijdens het snijden van groentjes of het bereiden van een tajine, word ik helemaal mindful.

Lekker is eigenlijk ook eenvoudig. Vooral als je goede (bio)producten gebruikt, recht uit de natuur.  Laat mij maar lekker koken en experimenteren in de keuken en nieuwe receptjes uitproberen. Tijdens het snijden van groentjes, het kneden van deeg of het bereiden van een tajine, word ik helemaal mindful. Het ontspant en het geeft mij zoveel voldoening wanneer de mensen die mee aan tafel schuiven nadien met een voldaan gevoel zeggen hoe lekker het allemaal is en zelfs soms het recept vragen. 

Eten is mijn trouwste vriend...En ik kook ook vaak op intuïtie. En als ik mij toch aan bepaalde regels moet houden, blijf ik rustig ademen en meestal komt het dan wel goed.

Radijs_vrijgesteld.png

Wat betekent anders eten nu voor mij?

Ik serveer het eten dat ik op tafel zet ook altijd op mooie borden en in kommetjes, met bijpassende glazen, theelichtjes en mooie servetten. Eten doe je ook met je ogen en het maakt mij gelukkig wanneer ik een mooi gedekte tafel zie met gezonde en kleurrijke gerechten. Want ook in de keuken wil ik mijn creativiteit ten volle gebruiken en zorg ik ervoor dat er wat kleur op het bord komt. 

Sinds kort vermijd ik zo veel mogelijk koolhydraatrijke en ultrabewerkte producten en suikers. In onze eetcultuur vraagt zo'n beslissing om een behoorlijke mindswitch, want heel veel producten die wij kopen in een supermarkt bevatten behoorlijk wat koolhydraten en suikers of zijn bewerkt. Het is dus vooral in het begin uitkijken en goed in de gaten houden wat er in het supermarktkarretje mag en wat niet. 

Maar ik heb de 'klik' gemaakt in mijn hoofd en het 'anders eten' bevalt me heel erg. Ik ben zelfs al een aantal kilootjes kwijt. Iets wat mij (na veel diëten) nog nooit gelukt is en nu, gewoon door mijn voedingspatroon aan te passen, wel lukt. Ik kreeg ook veel advies van mensen die reeds langer hun eetgewoontes hebben aangepast en weten wat de valkuilen zijn en waar je aandacht moet voor hebben.

Ook de tips in het boek 'Je levensstijl als medicijn' (Reginald Deschepper) hebben mij goed op weg geholpen. Meer info hierover kan je terugvinden op de website https://www.lifeme.be/.

thumbnail_handtekening_els.png
  • Ik eet veel groenten en fruit. Ik heb mijn broodontbijt vervangen door een fruitontbijt: 200gr fruit (kiwi, nectarine, mango, papaja,...) + bessen (frambozen, bosbessen, aardbei,...) en zaden (lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, kokosschilfers, amandelnoten). Ik eet er ook volle yoghurt of kokosmelk bij. 

  • Soms neem ik als ontbijt ook zelfgemaakte granola met yoghurt. 

  • Ik eet minder vlees en beperk vooral rood en bewerkt vlees. Ik eet vnl. wit vlees (gevogelte) en vis (zalm, kabeljauw,...)

  • Ik beperk suikers: op een feestje eet ik nog wel eens een stukje taart, maar ik zie dat als iets uitzonderlijks (comfortfood)

  • Ik vermijd ultrabewerkte voeding 

  • Als ik toch koolhydraten eet dan neem ik volkoren, omdat dit beter is dan geraffineerd (wit)

Ik heb mij ook wat verdiept in de methode van Pascale Naessens, met het gewenste resultaat. Ik heb minder af te rekenen met pijn, voel me energieker en ben zelfs al gewicht verloren en dit zonder mezelf uit te hongeren (ik mag best wel nog veel eten).

In het begin is het een aanpassing, maar eens je lichaam gewoon is aan het natuurlijke voedsel, wil je eigenlijk niets anders meer. 

De belangrijkste regel is dat je geen koolhydraten (brood, aardappelen, pasta, rijst,...) met eiwitten (vis, vlees, kaas,...) mengt

Je stapt af van de klassieke manier van eten om overal aardappelen bij te eten. Nu moet je kiezen tussen:

  • Vis+groenten

  • Vlees+groenten

  • Kaas+groenten

  • Koolhydraten+groenten

Wie meer wil te weten komen over de visie van Pascale Naessens kan veel informatie terugvinden op haar website  https://www.purepascale.com/nl/mijn-verhaal

thumbnail_Wortels_vrijgesteld.png
Venkel_vrijgesteld.png
thumbnail_handtekening_els.png
thumbnail_handtekening_els.png

Leef bewust!

Doordat ik bewust bezig ben met wat ik eet - leef ik ook bewuster. Ik ben kritisch en laat me niet leiden door wat zogezegd goed is voor mij. Ik kies voor mezelf, ik beweeg regelmatig en heb respect voor de natuur.

Ik ben nieuwsgierig en ik ben ook een echte levensgenieter. Het is niet zo dat, doordat ik anders eet, ik niet meer kan/mag genieten. Tijdens het weekend of op feestjes drink ik nog wel eens een glaasje wijn en eet ik wel eens zaken die eerder tot de 'minder gezonde' categorie behoren. (ik ben zeker niet perfect) Maar ik beperk dit en laat me niet meer in de verleiding brengen om terug te keren naar mijn oude eetgewoontes. Integendeel..Ik voel me nadien vaak minder goed, net doordat ik teveel suikers/koolhydraten heb gegeten.

Mijn lichaam is de beste barometer en geeft ook meteen aan, wanneer ik iets eet dat niet meer tot mijn nieuw eetpatroon behoort. Stap voor stap heb ik geleerd wat goed is voor mij en wat ik beter niet of minder eet. 

thumbnail_Pepers_vrijgesteld.png
thumbnail_handtekening_els.png
bottom of page