top of page
  • Foto van schrijverelsockers

In jouw kwetsbaarheid ligt je kracht!

Bijgewerkt op: 17 jan. 2022Ik blik terug op een bewogen jaar, met heel veel leuke momenten.

Helaas waren er af en toe ook minder goede momenten. Ze horen erbij...

Ik heb ze allemaal overwonnen en de moed gevonden om er daarna terug in te vliegen.

Ook in 2021 was corona een 'hot item' dat meermaals aan bod kwam. We zitten intussen in de vijfde golf en kregen al af te rekenen met meerdere varianten. Velen kregen reeds een boosterprik, anderen weigeren al dat geprik en willen baas blijven over hun eigen lichaam. Het zorgt voor discussies in families, soms ook voor ruzies tussen mensen die ooit goed met elkaar overweg konden. Het roept vragen op en het is vaak ook verwarrend om al de genomen maatregelen te blijven volgen en nog te begrijpen. Zelf blijf ik uit de discussie of vaccineren wel of niet zinvol is.

Ik was bij één van de eersten die een boosterprik kreeg, omwille van een toch wat zwak immuunsysteem. Uit respect voor mijn zorgverleners, die ook tijdens de moeilijke momenten altijd bereikbaar waren en tijd namen om naar mijn zorgen te luisteren, heb ik het vaccineren helemaal niet in vraag gesteld. Ik ben chronisch ziek en kreeg al heel veel af te rekenen met minder goede en moeilijke momenten. Ik wil niet nog zieker worden en al helemaal niet in het ziekenhuis belanden. Mijn laatste ziekenhuisopname was in 2018. Ik vind het zelf een succes dat ik al 3 jaar vrij stabiel ben en het red met ambulante hulp.

Vorig jaar heb ik mijn levensstijl aangepast en dit heeft mij tot heel veel nieuwe inzichten gebracht. Het aanpassen van mijn voedingspatroon heeft ervoor gezorgd dat ik veel minder heb af te rekenen met pijn. Ik heb geen tintelend gevoel meer in mijn handen en benen. Ik ben minder snel moe en heb meer energie. Het positieve is ook dat ik zelfs al een paar kilootjes ben verloren. Ik wil er ook in 2022 nog wat kilo's af krijgen, wat mij met wat extra bewegen zeker moet lukken.

Mijn psychologe, bij wie ik nog regelmatig eens langsga voor een babbel, adviseerde me om alles nog meer te plannen in mijn agenda. Ik moet ook leren om iets vaker NEE te zeggen, waardoor ik sowieso meer tijd zal krijgen voor mezelf. Toegegeven - het is mij in 2021 niet altijd gelukt. Ik heb mezelf met momenten nog wel eens voorbij gelopen en liet de geplande 'Me-time' soms invullen door iemand anders die nood had aan een gesprek of mijn hulp inriep. Op die momenten lukt het me nog niet om eerst aan mezelf te denken.

Er waren gelukkig ook momenten waarop mij dit uiteindelijk wel gelukt is. Momenten waarop ik mij even kon afsluiten van de buitenwereld. Verstand op nul - aan niets of niemand moeten denken - lekker mijn eigen ding doen. Ook gewoon kunnen zijn wie ik ben: een beetje gek misschien, dansend in mijn leefruimte of uit volle borst meezingen met een liedje op de radio (om zo alle frustraties kwijt te geraken). In de tuin mediteren (in floddertrui en yogabroek) en genieten van de zon die mijn lichaam verwarmt. Nieuwe ideeën uitwerken en doelstellingen opstellen, wetende dat sommigen hun wenkbrauwen opnieuw zullen fronsen (en zich de vraag stellen wat ik nog allemaal ga doen? ). Maar ondanks de twijfels van anderen, blijf ik vastberaden en geloven in mezelf.

Een deel van mijn plannen heb ik in 2021 reeds verwezenlijkt. De nieuwe blog en de website is er. Ik wil hem in 2022 nog verder uitwerken en boeiender maken. Ik wil mijn andere blik op het leven en mijn ervaringen over mijn levensstijlaanpassingen nog meer delen met anderen. Omdat ik voel en weet dat het belangrijk is en ik ervan overtuigd ben dat ook andere mensen hier voordeel uit kunnen halen.

Andere plannen heb ik, voornamelijk omwille van het vervelend virusje dat het leven met momenten lam legt, on hold moeten zetten. Maar ooit slaag ik erin om ook die plannen te realiseren. Intussen blijf ik mij verder verdiepen in alles wat te maken heeft met aanpassingen van de leefstijl, gezonde voeding, slaap en meer energie krijgen. Ik las reeds heel veel boeken over hoe je lichaam en geest in balans kan houden. Hoe je beter kan omgaan met pijn en hoe belangrijk het is om te luisteren naar je lichaam en je grenzen te bewaken. Ik ben hier zoveel wijzer door geworden en begrijp mijn lichaam (en geest) hierdoor beter. Het begrijpen hoe mijn (zieke) lichaam in elkaar zit, en reageert op bepaalde emoties, zorgt ook voor veel minder frustraties. En dat heeft een positief effect op mijn mentaal welzijn.

Als ik een 'off-day' heb, dan is dat maar zo en dan laat ik dit minder goed voelen ook even toe. Ik doe ook niet meer alsof alles oké is, wanneer het eigenlijk niet oké gaat met mij. Mensen mogen ook weten en zien dat ik mijn minder goede momenten heb. Ik hoef niet altijd 'happy' te zijn.

Sommige mensen weten niet goed hoe ze met mijn minder goed voelen moeten omgaan. Het is ook voor hen een leerproces om hier op een andere manier naar te kijken. Ik verwacht op zulke momenten geen (goedbedoeld) advies of tips om terug blij te worden. Gewoon luisteren naar wat ik te vertellen heb, helpt vaak al om het zelf even minder zwaar te hebben. Het hoort bij het leven die momenten van 'niet goed voelen'. Zolang ik daar zelf niet teveel en te lang blijf in hangen, is dit best wel oké. Gewoon eens op verhaal kunnen komen, bij iemand die de tijd neemt om te luisteren, betekent veel voor mij. Het geeft mij vaak al dat beetje energie dat ik nodig heb om de draad terug op te pakken en door te gaan, daar waar ik gestopt was.

Ik begin ook steeds meer de voordelen van meditatie te voelen. Het hoofd leegmaken, gedachten als wolken laten voorbij komen en focussen op mijn ademhaling. Het brengt met tot rust en ontspant me. Het mediteren vraagt oefening en tijd en soms neem ik ook daarvoor misschien iets te weinig tijd. Maar het is een proces waar ik ook in 2022 blijf aan werken.Ik ben mijn jaar alvast goed gestart en heb mijn crea- en schrijfruimte eens anders ingericht. Vooral praktischer...Ik heb nu een vast meditatiehoekje, waar ik mijn meditatiekussen, yogamatje en een dekentje kan laten liggen. Het is een plekje waar ik mij kan terugtrekken, wanneer ik nood heb aan rust en stilte. Een plekje waar ik yoga- en meditatie oefeningen kan doen, rustig kan liggen luisteren naar muziek of wat kan lezen. Het is mijn toevluchtsoord, wanneer het allemaal wat teveel en te druk wordt om me heen. Soms is het goed om even stil te staan. Stilstaan geeft je ruimte. Het geeft je de ruimte om na te denken over jezelf en hoe we omgaan met elkaar.


2021 was een bewogen jaar, waarbij een schouderblessure ervoor gezorgd heeft dat ik van 90% energie, ineens terug maar 20% energie had. Vaak omwille van de pijn, minder goede nachten en te weinig slaap. De vermoeidheid nam steeds meer de bovenhand en het was knokken om met die tegenslag om te gaan. Maar dankzij de onvoorwaardelijke steun van mijn kinesist - die een aangepast trainingsprogramma heeft opgesteld en zijn peptalk, ben ik (ondanks de pijn) in beweging gebleven. En na 6 maanden van oefenen, revalideren en blijven volhouden, durf ik heel voorzichtig zeggen dat ik sinds kort minder pijn heb en hierdoor ook betere nachtrusten.


In beweging blijven, gezond eten en hulp durven vragen, heeft ervoor gezorgd dat ik 2021 in relatief goede gezondheid kon afsluiten.

2022 ben ik alvast gestart met goede vibes en een nieuwe therapie. Ik vertel er later meer over. Maar ik voel nu al dat het mij zoveel nieuwe energie geeft en ik ook veel meer tijd heb voor mezelf.


Af en toe je kwetsbaarheid tonen en toegeven dat het eventjes allemaal teveel is, maakt je ook sterker. In je kwetsbaarheid ligt je kracht!


Ik wil jullie alvast allemaal een heel fijn en liefdevol 2022 toewensen. Geniet van de kleine dingen en blijf vooral dicht bij jezelf.


Liefs xx


Els

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page