top of page
  • Foto van schrijverelsockers

Kookworkshop Aziatisch streetfoodKeizerlijke kroketten uit Saigon, Bhajis met muntraita, Kotteri ramen…Het water komt mij al in de mond, wanneer chefkok Bart Sablon een woordje uitleg geeft over de verschillende gerechten die we vanavond gaan klaarmaken. Een groep van 15 enthousiaste hobbykoks luistert vol aandacht op welke manier de kookworkshop ‘Aziatisch streetfood’ (georganiseerd door de Colruyt Academy) zal verlopen.

Reeds bij het binnenkomen voel ik dat de sfeer goed zit. Bart biedt ons al meteen een drankje aan en geeft te kennen dat wij op gelijk welk moment iets uit de koelkast kunnen halen, wanneer we dorst hebben. De tafel staat reeds gedekt, aan iedere stoel hangt een keukenschort. Goed dat deze voorzien zijn, want ik durf wel eens wild tekeer gaan in de keuken (hahaha). Er zijn ook nog andere koppels aanwezig en er is al meteen een ‘klik. We koken graag en we reizen vaak. Genoeg onderwerpen dus om over te praten en weg te dromen. Eén koppel heeft reeds een rondreis gedaan in Japan en vertelt over hun ervaringen en hoe mooi het daar is. Voor ons is dit nog steeds een droom, die hopelijk ooit eens in vervulling zal gaan. We kunnen nu alvast wat wegdromen terwijl we vol passie de Aziatische keuken leren ontdekken.

Nadat we een woordje uitleg krijgen over de 10 receptjes – mogen we per duo aan de slag. Iedereen kiest een recept dat hij/zij wil klaarmaken, daarna begeven we ons naar een keukeneiland. De keukens zijn heel modern en goed uitgerust, er is ook voldoende ruimte en materiaal voor iedereen om op een ontspannen en leuke manier te koken. Manlief en ik kiezen de Kotteri ramen met groenten. We zijn allebei gek op ramen – vandaar deze keuze. Ook alle ingrediënten die we nodig hebben voor het bereiden van de maaltijden zijn aanwezig. Ook al ben ik al wat vertrouwd met de Aziatische keuken, toch zijn er nog zaken die ik nog nooit eerder gebruikt heb, zoals rijstolie, Kombu (een soort bruinwier) en Aziatische kruidenmengelingen. Ik ben ook aangenaam verrast dat zo goed als alle producten die we gebruiken biologisch zijn.


Koken samen met manlief is een uitdaging. Thuis verdelen we meestal de taken of zorgt één iemand voor het eten, terwijl de andere de tafel dekt en voor een aperitief zorgt. Samen koken kan wel eens voor discussies zorgen en ook nu is het een beproeving om niet voor elkaars voeten te lopen. Het zorgt soms voor wat hilariteit in de groep. Vooral wanneer ik aan manlief vraag of hij het klokje heeft ingesteld om te weten hoelang de eitjes (die zachtgekookt moeten zijn) al in het water zitten en blijkt dat we dit vergeten zijn. We maken bijgevolg een ruwe schatting. Thuis koken we vaak ‘op gevoel’. Duimen maar dat het ons ook hier lukt om iets lekkers op tafel te zetten. Joël vindt dat ik soms teveel kruiden gebruik, ik vind dan weer dat hij vaak afwijkt van het oorspronkelijke recept – waardoor de smaken veranderen. Ook nu is dit niet anders: ’75 ml sojasaus?’ vraagt Joël. Dat is veel te veel volgens hem. Ook al bevestigd Bart dat dit de hoeveelheid is die in de ramen moet, toch wordt er beslist om slechts 50ml te gebruiken. Ik leg mij er gewoon bij neer. We kunnen er nog altijd wat extra sojasaus bijdoen, indien nodig 😉

Iedereen is geconcentreerd bezig aan een gerechtje. Bart loopt rond en helpt wanneer iemand een vraag heeft. Hij zorgt er ook voor dat de ovens op de juiste temperatuur staan en houdt alles wat in de gaten, zodat er niets aanbrand. Halfweg de kookworkshop komt hij langs met een glaasje Cava. Daar zeggen wij uiteraard geen neen tegen. Ook thuis vinden wij het altijd gezellig om een glaasje wijn of Cava te drinken tijdens het koken. Het ruikt intussen al heerlijk in de keuken, mijn maag begint er al een beetje van te grommen. De receptjes zijn goed uitgelegd, waardoor het ons zelfs zonder al te veel discussie lukt om de ramen klaar te maken. Zij die reeds klaar zijn met hun gerecht, helpen andere duo’s en ook dat verloopt heel vlot en gemoedelijk. Er wordt gelachen, er worden ervaringen uitgewisseld, er is behoorlijk wat bedrijvigheid in de keuken. Ik geniet van de sfeer en gezelligheid, het samen koken! Het is alsof we elkaar al een tijdje kennen, terwijl we dit voor het eerst samen doen.

Het leuke aan deze kookworkshop is ook dat we helemaal niet moeten afwassen. Er is over alles heel goed nagedacht en zelfs een afwasploeg voorzien. We kunnen dus na het koken rustig genieten van een maaltijd en hoeven daarna niets meer te doen. Zalig toch?


21u15 – alle gerechtjes zijn klaar en worden in buffetvorm (met receptje erbij) op tafel gezet. Op die manier kunnen we alles eens bekijken en weten we wat we zo meteen kunnen proeven. We gaan allemaal aan tafel en delen onze kookervaringen, kletsen over koetjes en kalfjes. Tijdens het eten krijgen we ook nog een glaasje wijn aangeboden. Ik ben benieuwd waar Bart zijn passie voor de Aziatische keuken haalt en verneem dat hij 5 jaar in Japan heeft gewoond. Hij vertelt er nog met veel passie over – je voelt dat ‘koken’ zijn ding is en hij ook graag zijn kennis aan anderen wil doorgeven. Wanneer ik vertel dat ik verzot ben op ramen en altijd op zoek ben naar restaurants waar ze dit op de juiste manier klaarmaken, krijg ik al meteen 2 adresjes van Bart. Een restaurantje in Leuven en eentje in Parijs. Misschien is er, door het volgen van deze kookworkshop, wel een nieuwe passie ontstaan bij mij? Het lijkt me wel een leuk idee om culinair te reizen en op ontdekking te gaan naar restaurants die unieke gerechten klaarmaken en eten bereiden met veel smaak en liefde gemaakt. Wat denk je schat? Nemen we binnenkort de Thalys naar Parijs? 😊

Na afloop kregen we zelfs nog een goodiebag mee naar huis.

Het was voor het eerst dat ik een kookworkshop heb gevolgd bij de Colruyt academy, maar zeker niet voor het laatst. Ik vond het een hele toffe ervaring en heb er echt van genoten. Het is leuk om andere mensen te ontmoeten met dezelfde liefde voor koken. Het is ook fijn om nieuwe receptjes te leren, waarmee je thuis kan uitpakken wanneer er vrienden over de vloer komen. Soms ontbreekt het mij wel eens aan inspiratie. Door het volgen van zo'n workshop kreeg ik ineens zoveel nieuwe en toffe ideeën. Bart vertelde me dat er ook een BBQ-workshop doorgaat komende zomer. Ik denk dat ik dan terug van de partij ben en ook manlief liet weten dat hij heel graag terug meegaat.

Wie had dat ooit gedacht dat wij nog samen naar een kookworkshop zouden gaan?


Wil je meer te weten komen over Colruyt Academy - klik hier


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page