top of page
  • Foto van schrijverelsockers

Wandelen in het Heidebos - vertrekpunt Moerbeke (Oost-Vlaanderen)


Geef nu toe, er gaat toch echt niets boven een mooie herfstwandeling, toch? Voor mij is de herfst het favoriete seizoen om de natuur en dan vooral de bossen in te duiken. In het bos valt er van alles te zien, te beleven en te rapen. Van zodra ik door het bos loop neem ik een paar flinke ademteugen en dan voel ik meteen hoe de spanning verdwijnt uit mijn lichaam. De frisse natuurlucht tovert ook al gauw een gezonde blos op mijn wangen. Ik wandel graag mijn hoofd leeg en geniet van alles wat de natuur te bieden heeft. Halfweg stop ik om wat te rusten op een bankje of ik neem een dekentje mee en ik ga onder een boom zitten - een beetje bosbaden. Ik vind het heerlijk om te genieten van de stilte en de rust in het bos. Van zodra ik neerzit, luister ik naar het ruisen van de wind door de bomen en het gefluit van de vogels. Tijdens de herfst krijgen de bladeren aan de bomen de mooiste kleuren en is het bos op zijn mooist. Ben je al eens op je rug onder een boom gaan liggen, om te genieten van de diverse herfstkleuren van de bladeren? Neen? Dan moet je dat zeker eens doen! Je zal merken dat het rust brengt in je hoofd en dat het je zelfs een tikkeltje gelukkiger zal maken ;-)
Wanneer je met aandacht door het bos wandelt, ontdek je ook veel paddenstoelen die boven het bladerdek tevoorschijn komen of aan een boomschors groeien. Prachtige exemplaren, in verschillende kleuren en vormen.

Heel bewust contact maken met de natuur, vraagt erom dat we ook onze pas vertragen. Dat we de stilte toelaten en onze aandacht focussen...

Soms neem ik ook een thermosje met thee en een gezonde snack (noten en gedroogde vruchten) mee voor onderweg. Zeker wanneer het al wat kouder wordt, is het heerlijk om met een warm kopje thee te genieten van een eekhoorntje dat door het bos huppelt of aandachtig te kijken naar de insecten die voorzichtig tevoorschijn komen. Er valt zoveel te ontdekken in het bos, wanneer je voldoende de tijd neemt en even onthaast.


Deze week trokken we naar het Heidebos.


Vertrekpunt: Keizershoek 32 - 9180 Moerbeke (51°11'08.7"N 3°54'36.5"E)

Vanaf hier kan men de Heidebos wandeling van A.S. Adventure volgen (groene wandeling van 4,10 km) of een Natuurpuntwandeling (gele pijlen - 6,40km - rode pijlen 3,90km). Zij die een langere afstand willen wandelen kunnen de rode, gele en groene wandeling combineren (samen 10km)


Toegankelijkheid: Het Heidebos is het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Alle wandelpaden zijn bij droog weer toegankelijk voor kinderwagens met grote wielen. Honden zijn niet toegelaten op de rode wandeling en op de A.S. Adventure route. Ze zijn wel welkom op de gele wandeling, aan de leiband. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer, zeker op de gele wandeling.

Als je het even niet meer zo ziet zitten, sta dan op en maak een wandeling door het bos. Het geeft je nieuwe energie, zorgt voor ontspanning en maakt je hoofd leeg.

In het Heidebos vind je een unieke afwisseling van naaldbos, verlaten akkertjes, heide, schrale graslanden en dreven. Door het gevarieerde mozaïeklandschap biedt het natuurgebied onderdak aan tal van dieren en planten die zowel van het bos als van meer open heide houden.

Al van op de parking krijg je een indruk van het Heidebos: je staat met je stapschoenen in het blote zand. Overal loopt prikkeldraad eindeloos langs het gebied. Aan de toegangsborden wordt het duidelijk waarom: als je het poortje binnengaat, is de kans groot dat je Gallowayrunderen ontmoet. Een vijftiental dieren wandelen het hele jaar door van de ene plek naar de andere en helpen mee met het beheer.


(foto Natuurpunt - Wim Dirckx)


Het wandelpad slingert door het bos en er zijn ook veel open plekken. Het begin van de wandeling toont de grote troeven van dit landschap: variatie en verrassingen. Na elke bocht beleef je iets nieuws: dreven met oude beuken, open stukken met struikhei of percelen beplant met dennen. De route door het bos is bovendien uitgestrekt en zo aangelegd dat je ondanks de soms tientallen wandelaars, toch het gevoel hebt alleen te zijn. Hier kan men echt nog tot rust komen.

Het heidebos staat ook bekend om zijn bijzondere planten en paddenstoelen.


Wil je genieten van een mooi stukje natuur, waar je nog in alle rust kan wandelen? Ga dan zeker eens op ontdekking naar het het Heidebos. Ga je wandelen met de kinderen? Dan is er nadien ook nog de mogelijkheid om even te stoppen aan het provinciaal domein Puyenbroeck - dat vlakbij ligt en een paar leuke speeltuinen heeft.


Beleef een mooie dag en neem de tijd om van de simpele dingen te genieten ♥


Liefs xxx ElsPlan wandelroutes Heidebos


De herfst is ook het ideale seizoen om te starten met het voederen van de vogels in je tuin. Vogels die nu de weg naar je voederplank vinden, komen zeker in de winter ook aanschuiven.

Voeder nu bessen, fruit, gemixt vogelvoer ... Wanneer het binnenkort echt koud wordt, kan je ook vetbollen aanbieden.


Leuk creatief herfst ideetje : Zelf een vetbol maken

  • Smelt 0,5 kg ongezouten vast vet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet te heet.

  • Voeg al roerend een mengsel van ca. 120 g gebroken hennepzaad en 50 g zonnebloempitten aan toe. Voeg eventueel het vogelvoer van je favoriete vogels toe.

  • Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas of een halve kokosnoot.

  • Voordat de brij stolt, leg je er een stevige katoenen draad in die er ruim bovenuit steekt (om de vetbol op te hangen).

  • Zodra de massa hard is geworden, kan je hem ophangen.

  • Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Hou een glas of blik even in heet water, dan komt de vetbol gemakkelijk los.

(bron vetbol maken: website Natuurpunt.be)


Meer info &wandelkaarten op de website van Natuurpunt

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page