top of page
 • Foto van schrijverelsockers

Wandelen is het beste medicijn!

Wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe? Dan hoef je helemaal geen moeilijke en dure oplossingen te bedenken. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede wandelschoenen!

Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang om regelmatig te bewegen en gezond te leven. Daarnaast willen ze ook volop kunnen genieten met respect voor de natuur.

Wandelen is een uiterst effectieve manier om je gezondheid, humeur en geest een flinke boost te geven.

Dagelijks minstens een half uurtje wandelen en in beweging zijn, helpt om gezond te blijven. Je hoeft echt geen kilometerslange tochten te maken. Ook een klein blokje om wandelen in je eigen buurt, kan al wonderen verrichten.


Wandelen heeft alleen maar voordelen. Welke dat precies zijn? Dat lees je hier…


 • Wandelen is heel toegankelijk: als je kan stappen, dan kan je wandelen. Je hebt er geen dure sportuitrusting voor nodig. Wandelen kan echt altijd en overal, alleen of samen. Je hebt dus geen excuses meer om niet te gaan bewegen.

 • Een wandeling is telkens anders: Je kan naar rustige plekken in het bos of een park gaan. Of ga eens wandelen door de duinen en ga daarna uitwaaien op het strand. Wandelen langs een meer of rivier brengt mij ook vaak tot rust.

Zoek je liever de drukte op, dan kan je kiezen voor een stadswandeling. Ga op ontdekking in een stad waar je nog nooit eerder was en laat je verbazen door de architectuur, de graffitikunst, de mooie parken, enz.

Graffiti wandeling @Gent


 • Wandelen is elke keer weer een nieuw avontuur! Wandelaars die graag nieuwe wandelingen ontdekken kunnen tegenwoordig ook gebruik maken van een wandelapp zoals bv Komoot, Routeyou... Via deze apps kan je wandelingen opzoeken, ze vervolgens downloaden en offline volgen. Maak ook gebruik van de routes die je via het internet kan vinden (bij bv. Routen.be of wandelknooppunt.be) en ontdek op die manier plekjes die je nog nooit eerder hebt gezien.

 • Wandelen kan alleen, maar ook in een groep : Het leuke aan wandelen is, dat je niet moet wachten tot je een partner vindt om mee te sporten. Wandel je liever niet alleen? Nodig dan familie, een buur, vriend of collega uit en klets lekker bij tijdens het wandelen. Neem onderweg een thermosje koffie of thee en een koekje mee en maak een kleine tussenstop in het bos of aan het water. Zo krijgt je lichaam beweging en kan je jouw geest verruimen met je gesprekspartner. Wanneer je terug thuis bent, zijn de batterijen opnieuw een beetje opgeladen en kan je er terug tegenaan.

Genieten van de ochtendzon met de dochter @Drongengoedbos


 • Wandelen kost bijna niets: wandelen is in principe helemaal gratis. Het enige wat een kleine investering vraagt, is een paar goede wandelschoenen. Maar wanneer je de wandelschoenen goed onderhoudt, gaan die gerust een paar jaren mee. Voor de rest maak je wandelen zo duur als je zelf wilt. Wandelevenementen zijn meestal heel goedkoop (slechts enkele euro’s) en je kan via het internet ook al heel wat gratis wandelroutes vinden.

 • Wandelen is de perfecte sport om op een rustig tempo je conditie op te bouwen. Heb je helemaal geen fysieke conditie? Begin dan gewoon, met een wandeling van 30 minuten aan een rustig tempo op een vlak parcours. Doe dit in het begin 2 à 3 dagen per week en bouw langzaam de duur en de frequentie van je wandelingen op. Door telkens wat langer en vaker te wandelen, zal het vermogen van je longen vergroten om zuurstof op te nemen. Hou vooral vol! Je zal merken dat je uithoudingsvermogen en je conditie na een tijdje echt een boost krijgt.

 • Wandelen is fantastisch voor je humeur: Heb je wel eens last van onprettige gevoelens, of ben je depressief of angstig? Wandelen heeft een enorm positief effect op het humeur. Wandelen maakt serotonine aan. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen ziet. De combinatie natuur en beweging zijn in deze gevallen dus ideaal.

 • Wandelen is ook goed voor je nachtrust: Wandelen stimuleert je dag- en nachtritme. Door veel tijd in de open lucht te spenderen, zal je lichaam als vanzelf voelen wanneer het donker wordt en moe worden. Daarnaast zorgt de beweging zelf al voor een voldaan en rustig gevoel, waardoor woelen in bed tot het verleden hoort.


(Samen wandelen met manlief en even alles loslaten...)

Wandelen heeft ook veel voordelen voor de gezondheid
 • Door te wandelen wordt het risico op diabetes type 2 met ca. 58% verlaagd

 • Wandelen heeft een gunstige invloed op de conditie van je hart- en bloedvaten. Je verlaagt zowel je bloeddruk, als slechte cholesterol, waardoor het risico op hartproblemen afneemt.

 • Wandelen is goed voor de spieren en botten. Vaak wandelen is gunstig voor je kraakbeen. Weinig beweging leidt namelijk tot verdunning van het kraakbeen en dit kan weer problemen met je gewrichten tot gevolg hebben. Vaak wandelen zorgt voor sterk kraakbeen, sterke botten en sterke spieren.

 • Wandelen heeft ook een goed effect op je geheugen. Het verruimt je geest en is de ideale manier om tot rust te komen.

 • Tijdens het wandelen geniet je van de gezonde buitenlucht vol vitamine D.

 • Wandelen vergroot ook je uithoudingsvermogen.

Dus waar wacht je nog op? Nodig een vriend uit, trek de wandelschoenen aan en ga op avontuur in het bos of in de stad! Je zal merken dat je na een wandeling als herboren terug thuis komt.


Je wandelmaatje - Els ♥


Heb je iets leuks te vertellen waarover ik kan bloggen en zin om samen met mij te gaan wandelen? Neem dan zeker contact op met mij! Ook verhalen van andere mensen zijn boeiend en vaak interessant om over te schrijven ;-)


(Bron : Een gedeelte van de blog komt van Wandelsport Vlaanderen vzw)

84 weergaven3 opmerkingen
bottom of page