top of page
  • Foto van schrijverelsockers

Zullen we het eens over een andere boeg gooien?

Bijgewerkt op: 15 apr. 2021

Met deze vraag begon mijn huisarts het mailtje dat hij begin december naar mij verzond. Een vraag die ik niet meteen had verwacht, maar die er wel voor heeft gezorgd dat mijn leven op relatief korte termijn helemaal anders is geworden.


Ik had vaak af te rekenen met pijn, nam te veel pijnstillers, die op hun beurt opnieuw voor vervelende bijwerkingen zorgden. Ik voelde me ‘down’, futloos, mijn zelfvertrouwen had een behoorlijke deuk gekregen, het huilen stond mij dichterbij dan het lachen. Ik was ook de verbinding met anderen aan het verliezen en voelde me nogal nutteloos…


Het mailtje had mijn nieuwsgierigheid gewekt en diezelfde avond ging ik nog op consult en leerde ik de term ‘leefstijlgeneeskunde’ kennen. Ik was getriggerd en voelde voor het eerst sinds lange tijd terug een sprankeltje hoop. Er was een andere manier om uit de negatieve spiraal te komen en mijn huisarts was bereid om mij hierin te begeleiden en advies te geven. Ik kreeg wat informatie doorgestuurd die ik rustig thuis kon nalezen en ik ging ook zelf op zoek wat er op het wereldwijde web te vinden is over leefstijlgeneeskunde. Ik volgde Webinars en las boeken over het onderwerp...Maar wat is leefstijlgeneeskunde nu eigenlijk?


De klassieke geneeskunde pakt het behandelen van een ziekte vooral aan d.m.v. het toedienen van medicatie. Vaak werkt deze medicatie wel, maar het lost zeker niet alles op. Naast een medicamenteuze behandeling, is het ook heel belangrijk om de bron van de schade aan te pakken. Welke levensstijl heeft de patiënt en is hij/zij bereid om hieraan iets te veranderen?

Het is belangrijk om te kijken naar ‘de mens’ in de context van zijn bestaan en iets aan het gedrag te doen. Het feit dat mijn huisarts mij als patiënt centraal heeft gesteld in het zorgproces en we samen in dialoog zijn gegaan, waarbij hij mij de keuze liet over hoe ik het wou gaan aanpakken, heeft ervoor gezorgd dat ik gemotiveerd was en bereid was om (ondanks dat ik mij op dat moment behoorlijk depri voelde) er toch mee aan de slag te gaan. 'De patiënt is de enige die kan werken aan zijn manier van leven', hoorde ik de Nederlandse Prof. Hanno Pijl zeggen tijdens een workshop op Youtube. Professor Hanno Pijl heeft een passie voor leefstijl en voeding en is ervan overtuigd dat we onze leefstijl moeten aanpassen, om te voorkomen dat we ziek worden.


Ook voor mij was het belangrijk dat ik de regie in eigen handen kon houden en zelf kon bepalen met wie ik het ‘anders leven’ wou aanpakken. Je leefstijl aanpassen is niet eenvoudig en het vraagt behoorlijk wat wilskracht en doorzettingsvermogen...

Ik besprak mijn plannen met de zorgverleners die mij nu reeds opvolgend en allemaal waren ze bereid om mee in mijn nieuw verhaal te stappen. Mijn kinesist motiveert mij om vooral in beweging te blijven en heeft een trainingsprogramma opgesteld. Ik ga meerdere keren per week bij hem langs en krijg ook de nodige peptalk, zeker op die momentjes waarop het toch iets minder goed gaat.

Ik ga maandelijks op gesprek bij een psychologe, want ook de mentale gezondheid is super belangrijk. De gesprekken zorgen ervoor dat ik bepaalde zaken eens vanuit een ander perspectief bekijk. Ik heb ook geleerd om meer te relativeren en vooral contact te behouden met mensen die een positieve kijk hebben op het leven. Dankzij de gesprekken met mijn psychologe ben ik tot het inzicht gekomen dat het ook oké is om je af en toe eens niet oké te voelen. Het toelaten van deze gevoelens en even uithuilen, helpt om er daarna terug tegenaan te gaan. Ik weet nu dat een crisis en minder goede momenten ook voorbij gaan en intussen heb ik al heel veel mooie momenten meegemaakt en nieuwe mensen ontmoet me wie ik boeiende gesprekken had.


Mijn neurologe was enthousiast toen ze vernam dat ik opnieuw aan het studeren ben en liet weten dat nieuwe kennis opdoen zo belangrijk is voor mijn brein (waarin omwille van mijn ziekte soms wat kortsluiting ontstaat). En mijn huisarts neemt regelmatig contact op met mij om te luisteren hoe alles verloopt en is altijd bereid om samen te bespreken welke zaken er misschien nog anders kunnen aangepakt worden.


Ik ben zelf op zoek gegaan naar een team van zorgverleners die samen met mij dit avontuur willen aangaan en met wie ik ‘de klik’ voelde. Maar ik besef dat niet iedere patiënt hiertoe in staat zal zijn of weet hoe ze dit moeten aanpakken. Daarom hoop ik dat er in de toekomst meer aandacht zal zijn voor leefstijlgeneeskunde en er leefstijlcoaches kunnen ingeschakeld worden om patiënten die de sprong willen wagen op weg te helpen en te ondersteunen.


Je leefstijl aanpassen is ongelooflijk moeilijk. Om het gedrag van mensen te veranderen, is gepersonaliseerde coaching zeker nodig. Zonder de steun, het advies en de peptalk van mijn zorgverleners, had ik het mogelijks al lang opgegeven. Dankzij hen blijf ik het volhouden en ben ik in een nieuw en gezonder leven gestapt. Je leefstijl aanpassen, is vooral werken aan je manier van leven. Patiënten moeten opgeleid worden zodat ze een beter inzicht krijgen in hun ziekte. Wat is dat hun ziekte? Een beter inzicht krijgen in je ziekte, helpt om je gedrag te laten veranderen. Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen: welke rol speelt mijn manier van leven en wat kan ik er zelf aan doen om mijn ziekte aan te pakken?

Anderzijds is de taak van de zorgverleners ook heel belangrijk. Informeren, inspireren en checken wat het effect is van de interventies is essentieel om de patiënt op de goede weg te krijgen en te houden.


Begin december 2020 ben ik gestart aan een nieuw en gezonder leven en dat bevalt me heel erg. Heb ik dan nooit meer moeilijke momenten of klachten? Tuurlijk wel…Maar ik heb vooral geleerd om hier anders mee om te gaan en het anders aan te pakken. En het lukt me steeds beter om na een minder goed moment, sneller terug te schakelen naar de gezonde leefstijl.


Ik leef nu vooral veel bewuster…

Wat kan er met leefstijlgeneeskunde bereikt worden?


-afbouw medicatie (ik neem momenteel geen pijnstillers meer)

-chronische ziekte stabiliseren

-gezond voedingspatroon

-gewichtsverlies en energieker worden

-toename kwaliteit van het leven

-minder/geen pijnklachten

-beter slapen

88 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page